Přihlásit / Registrovat
Nejprodávanější

Kalabasa tykev cca 400 ml

Tradiční kalabasa tykev okovaná cca 300 - 400 ml, pro pití jihoamerického nápoje Maté

Kód produktu 10025300
Záruka 24 měsíců
Dostupnost: Skladem - Ihned k dispozici

?

Kdy se ze zboží můžu radovat?
292,00  (s DPH)
KS
 

Rádi Vám poradíme!

+420 533 534 202
Po - Pá 8,00 - 12,00 hod 13,00 - 17,00 hod

Popis výrobku

Do kalabasy s bombillou uvnitř nasypeme 2 - 3 čajové lžičky lístků Maté. Voda ohřátá na 80 stupňů se lije po kovové slámce, což zajistí, že se Maté nespálí. Proces dolívání se opakuje dokud se Maté nevyluhuje. Maté můžeme pít i sladké tak, že na lístky maté v kalabase přidáme cukr.
Údaje objem a výška nádoby jsou pouze orientační, každá kalabasa je originální. Výška se pohybuje v rozmezí od 9cm - 12cm, objem se pohybuje mezi 200 - 500ml v závislosti na tvaru a výšce nádoby.

Příprava kalabasy – tykve k použití
Kalabasa – (Kalabassa či Calebassa) je plodem Lagenárie (Lagenaria siceraria).
Jedná se o jednoletou bylinu používanou lidstvem již přes 10 000 let - z listů se dělá např. špenát, plody chutí připomínají cuketu. Avšak nejvýznamnější je zpracovávání těchto plodů na různé nádoby, lžičky, misky. Díky dřevnaté slupce plodů se k tomuto účelu plody používají od dob, kdy lidé ještě neznali pálení hlíny. Pokud jste se stali čerstvými majiteli kalabasy vyrobené z tykve, možná nevíte, že kalabasu je třeba k používání připravit.
Pokud není kalabasa níže popsaným způsobem upravena, může zapáchat, ze stěn se mohou odlupovat kousky dužiny a nápoj v ní připravený může mít různé pachuti.

Jak tedy na to?
Níže popsaný postup se nazývá Currádo - jinak také očištění kalabasy
Zakoupenou kalabasu naplníme ze dvou třetin sypaným maté – nejlépe druhem který z ní plánujeme pít. Ideální je vlastnit pro každý druh maté jinou kalabasu. Obsah zalijeme 70°C teplou vodou po vrch kalabasy a necháme 24 hodin odstát. Poté obsah kalabasy vyhodíme a vnitřek kalabasy vyhladíme oblým předmětem – například čajovou lžičkou. Pokud místy odstávají kousky dužniny, tuto opatrně odrýpneme koncem lžíce. Dáváme si velký pozor, abychom do kalabasy neudělali díru. Kalabasu poté necháme vyschnout.
Celý postup opakujeme ještě jednou. Nakonec celou kalabasu vylijeme karamelem. Buďto použijeme ohřátý karamel naředěný vodou, nebo karamel hustý, neředěný. Pokud zvolíme neředěný karamel, kalabasu nevylíváme karamelem celou, ale pouze po stěnách kalabasy. Po vychladnutí vypláchneme karamel horkou vodou… Místo karamelu můžeme zvolit i nahřátý med nebo javorový sirup. Necháme odstát opět 24 hodin a vnitřek vylijeme.

Nyní je vaše kalabasa připravena k použití.

Parametry výrobku

Výška nádoby [cm] 11
Materiál tykev

Mohlo by se vám také líbit

Tibetské modlitební vlaječky v6 Manjushree 20 x 24 cm 10 ks

89 

Balení deseti tibetských modlitebních vlaječek s motivem Manjushree, rozměr 20 x...

Nejprodávanější
Skladem

Stojánek na vonné tyčinky - kolébka zdobená

69 

Pohyblivá kolíbka slouží jako stojánek na vonné tyčinky, ze dřeva hnědé barvy

Nejprodávanější
Skladem

Kalhoty Joy 01 M hnědá

349 

Volné pruhované kalhoty na gumu Joy 01 v hnědé barvě, velikost M

Skladem

Magnet Tibet - Buddha

49 

Stylový a netradiční keramický magnet na kovové povrchy s nádechem orientu, vzor...

Nejprodávanější
Skladem
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.