Zelené maté ( Yerba maté), je jeden z nejčastěji popíjených nápojů v Latinské Americe, kde se také pěstuje (Brazílie, Argentina, Paraguay, Uruguay, Chile).Obsahuje kofein, magnesium, vápník, draslík, železo, křemík, fosfor, vitamíny A, B, C, E, betakaroten a antioxidanty. Zelené maté, typický nápoj Paraguajských indiánů, bývá ceněn hlavně pro své silné dlouhotrvající povzbuzující účinky. Působí příznivě na činnost ledvin, napomáhá látkové výměně a navíc působí pozitivně na trávicí systém. Bývá popíjen ze zvláštní nádoby Kalabasy pomocí trubičky Bombily.
Doporučená příprava 0,5 litru čaje:
první nálev - 10 - 40 g čaje zalít cca 80 °C převařenou vodou do kalabasy.
druhý nálev - zalít cca 85 °C převařenou vodou do kalabasy.
Maté - drcené lístky cesmíny paraguayské, která roste v zemích jižní Ameriky. Vzhledem k tomu, že maté neobsahuje lístky rostliny čajovníku, nemusí se tento nápoj po zalití cedit - s prodlužující se dobou luhování totiž nehořkne. Běžně se doporučuje zalévat maté vodou 80 °C, ale je možné zalévat ho i vodou studenou (s tím, že se nechá déle odstát v lednici - ice maté), nápoj se dolévá dle potřeby, tak dlouho, dokuď chutná.